ChatGPT może łączyć się osobno z iCloud Mail i iCloud Calendar. OpenAI wdraża te połączenia globalnie we wszystkich planach ChatGPT, w przeglądarce, aplikacji desktopowej i na iOS, z zastrzeżeniem ustawień administratora workspace. Dokumentacja OpenAI MacRumors podał, że OpenAI ogłosiło tę funkcję 27 października 2026 r.

Przed połączeniem warto sprawdzić, którego adresu wymaga każda usługa. A jeśli zechcesz zakończyć dostęp, rozłączenie w ChatGPT i unieważnienie poświadczenia Apple to dwie osobne czynności.

Jakie konto łączyć z ChatGPT

Mail i Calendar konfiguruje się oddzielnie, a każde połączenie korzysta z hasła Apple specyficznego dla aplikacji. Nie podawaj zwykłego hasła do Apple Account w rozmowie z ChatGPT. Instrukcje OpenAI dotyczące łączenia kont rozróżniają też identyfikatory wymagane dla obu usług:

UsługaWymagany identyfikatorPołączenie
iCloud MailAdres kończący się na @icloud.com, @me.com lub @mac.comOsobne połączenie z użyciem hasła Apple specyficznego dla aplikacji
iCloud CalendarGłówny adres e-mail Apple Account, który może różnić się od adresu MailOsobne połączenie z użyciem hasła Apple specyficznego dla aplikacji

Oba połączenia umożliwiają wyszukiwanie kontaktów wyłącznie w trybie odczytu. Osobne integracje Kontakty i Przypomnienia nie należą do tego wdrożenia. OpenAI opisuje połączenie konta, a nie dostęp do wszystkich kont pocztowych widocznych w aplikacji Apple Mail.

Co zmieniają ustawienia uprawnień

Połączenie daje ChatGPT dostęp do danych odpowiedniej usługi, ale kontrola zatwierdzania określa, kiedy aplikacja poprosi o zgodę przed odczytem informacji lub wykonaniem działania. Zależnie od aplikacji, konta i ustawień workspace dostępne opcje mogą obejmować pytanie za każdym razem, zgodę na odczyt, działania niskiego ryzyka lub wszystkie działania. Te ustawienia zmieniają sposób proszenia o zatwierdzenie, a nie zakres dostępu przyznany przez samo połączenie.

OpenAI podaje, że w planach Free, Plus, Go i Pro informacje odczytane z połączonych aplikacji mogą służyć do trenowania modeli, jeśli włączono ustawienie „Improve the model for everyone”. W planach Business, Enterprise i Edu dane aplikacji nie są domyślnie wykorzystywane do trenowania. Przy włączonej funkcji Memory ChatGPT może też zapamiętać istotne informacje uzyskane z aplikacji, o ile dana aplikacja lub źródło tego nie ogranicza. Informacje z aplikacji mogą również wpływać na zapytania wyszukiwania w sieci.

Co zrobić, żeby zakończyć dostęp

W ChatGPT otwórz Settings > Plugins, wybierz odpowiednią aplikację lub konto i użyj opcji rozłączenia. To zatrzymuje przyszły dostęp przez to konto, ale nie unieważnia hasła Apple specyficznego dla aplikacji. Hasło trzeba unieważnić osobno w ustawieniach konta Apple. Jeśli korzystają z niego inne połączenia, ich działanie również może się zakończyć.

Rozłączenie nie usuwa automatycznie istniejących ani zarchiwizowanych rozmów, zapisanych plików, podsumowania Memory ani innych zapisanych wspomnień. Jeśli masz połączone więcej niż jedno konto, pozostałe konta mogą nadal działać.