Gemini w Chrome domyślnie udostępnia bieżącą kartę po otwarciu asystenta. Aby wyłączyć tę funkcję, otwórz ustawienia Chrome, przejdź do sekcji Gemini w Chrome i jej uprawnień, a następnie wyłącz opcję domyślnego udostępniania bieżącej karty. To ustawienie nie wyłącza Gemini. Pomoc Chrome

Co oznacza domyślne udostępnianie karty

Gdy otwierasz Gemini w Chrome, treść bieżącej karty jest udostępniana asystentowi domyślnie. Google opisuje też możliwość udostępniania innych otwartych kart — maksymalnie dziesięciu.

Jak wyłączyć domyślne udostępnianie

  1. Otwórz Ustawienia w Chrome.
  2. Przejdź do sekcji Innowacje AI.
  3. Otwórz Gemini w Chrome, a potem sekcję Uprawnienia.
  4. Wyłącz opcję domyślnego udostępniania bieżącej karty, opisaną jako Share current tab by default.

Nazwy sekcji mogą być wyświetlane w języku interfejsu Chrome. Wróć do uprawnień Gemini w Chrome, aby sprawdzić, czy ta opcja jest wyłączona.

Co zmienia wyłączenie tej opcji

Wyłączenie uprawnienia zatrzymuje domyślne udostępnianie bieżącej karty. Gemini w Chrome pozostaje dostępne — zmiana dotyczy tego ustawienia, a nie obecności asystenta w przeglądarce.

Jakie dane Google wymienia przy udostępnianiu kart

Google informuje, że kiedy udostępniasz kartę Gemini w Chrome, do firmy mogą trafiać adres URL, treść strony i multimedia. Materiały związane z udostępnionymi kartami mogą być sprawdzane ze względów bezpieczeństwa, a rozmowy na ich temat mogą zobaczyć osoby weryfikujące treści na potrzeby ulepszania Gemini.

Jeśli używasz Gemini w Chrome do wyszukiwania odwiedzonych stron, Google wymienia także powiązane adresy URL z historii Chrome. Treść strony wykorzystywana przez Gemini może obejmować elementy niewidoczne na ekranie. Informacje Google o danych w Gemini

Jeśli nie widzisz tego ustawienia

Google stopniowo udostępnia Gemini w Chrome; funkcja może jeszcze nie być dostępna w danym kraju lub regionie. Pomoc Google dotycząca Gemini w Chrome