I w kolejnym odcinku „Windows jako usługa to czysty lovecraftowski horror” gigant z Redmond kontynuuje krucjatę przeciwko kontom lokalnym. Po tym, jak wyłączyli „sztuczkę z e-mailem”, teraz przychodzi pora na sprzątanie własnej dokumentacji: oficjalne instrukcje wyjaśniające, jak wrócić do konta lokalnego po skonfigurowaniu poświadczeń Microsoft zniknęły, a zostały tylko odosobnione ślady w Internet Archive…

Microsoft usuwa dokumentację dotyczącą powrotu do kont lokalnych w Windows 11
Windows 11

Omawialiśmy to już wcześniej: zarówno Apple, jak i Google zalecają użytkownikom korzystanie z oficjalnych poświadczeń, aby uzyskać dostęp do specjalnych usług i pobierać nowe aplikacje ze swoich sklepów… ale ten krok jest opcjonalny. Istnieją różne poziomy dostępu i „tryby gościa”, które dają użytkownikowi pewną elastyczność, jednak gdy przechodzimy do edycji Home i Pro systemu Windows 11, takie mechanizmy nie istnieją. Wprowadzenie ważnego konta jest obowiązkowe, aby kontynuować instalację… chyba że użytkownik się nie dostosuje.

Czystka kont lokalnych w Windows 11

Microsoft usuwa dokumentację dotyczącą powrotu do kont lokalnych w Windows 11
Nie, dziękuję

Co jest następne na liście? Powiedzmy, że Microsoft inspiruje się trochę „Ministerstwem Prawdy”, aby zaktualizować swoją oficjalną dokumentację. Kopia tekstu w Microsoft Support z 12 czerwca zawiera instrukcje niezbędne do tego, aby użytkownik przeszedł z konta Microsoft na konto lokalne, ale jeśli spojrzymy na ten sam dokument tydzień później, te instrukcje zniknęły. Dokument kończy się ciekawym zdaniem: „Odkryj korzyści z konta Microsoft, i zobacz, jak poprawia ono Twoje doświadczenia, odwiedzając artykuł ’Czym jest konto Microsoft’.” Wcześniej był to tylko prosty tip.

Microsoft usuwa dokumentację dotyczącą powrotu do kont lokalnych w Windows 11
Kolejny klasyk: Microsoft stara się wpoić przekonanie, że konta lokalne to „problem bezpieczeństwa”

Problem polega na tym, że hipotetyczne korzyści są bardziej zbliżone do mitu. System Windows 11 skonfigurowany z kontem Microsoft staje się koszmarem wyskakujących okienek i przypomnień o korzystaniu z innych usług firmy. Obecnie dwa główne triki, które przywracają konta lokalne (jeden to klasyczny „OOBE\BYPASSNRO”, a drugi to interwencja Rufusa) nie zniknęły, ale nie dajmy się zwieść: Microsoft chce spalić te mosty. Pytanie nie brzmi jak, ale kiedy.

Źródło: Ars Technica