in

Cybathlon 2016: Los Juegos Olímpicos Cyborg están por comenzar

El mundo del deporte tendrá una de sus citas más grandes el próximo 5 de agosto cuando atletas de todo el planeta se reúnan para participar en los Juegos Olímpicos de Río de Janeiro, pero también hay otra competición en camino, y es el Cybathlon 2016. Allí, humanos y robots compartirán un mismo campo deportivo preparado con seis pruebas diferentes, destinadas a evaluar lo último en materia de implantes biónicos y prótesis aumentadas.

La primera vez que hablamos sobre el Cybathlon fue en marzo de 2014, y desde entonces nos sentimos muy atraídos por la idea de evaluar los últimos desarrollos de prótesis bajo un contexto deportivo. Si bien los Juegos Paralímpicos ofrecen un entorno justo y equilibrado a atletas con diferentes discapacidades físicas, no hacen énfasis en el aspecto tecnológico. El próximo Cybathlon, primero en su clase y programado para el mes de octubre, contará con pruebas hechas a medida, cuyos objetivos serán llevar al límite la destreza, la velocidad, y la precisión de cada implante.

 

La página oficial del Cybathlon recibió varias modificaciones en estos últimos meses, pero la estructura general de la competición se mantiene intacta. En total, las disciplinas son seis: Carrera de Silla de Ruedas Eléctricas, Carrera de Exoesqueletos, Carrera de Brazos Biónicos, Carrera de Piernas Biónicas, Carrera de Bicicletas con Estimulación Eléctrica Funcional, y la Competencia con Interfaz Cerebro-Ordenador. Cada una de ellas cuenta con límites de tiempo y cantidad de participantes sobre el campo (en general no son más de cuatro a la vez), mientras que todos los detalles sobre reglas específicas y disposición de obstáculos han sido publicados en un archivo PDF oficial.

Tal y como mencionamos más arriba, el Cybathlon 2016 se llevará a cabo en octubre, el 8 de ese mes para ser más precisos. Otro aspecto muy interesante que no podemos ignorar es el hecho de que estos Juegos Olímpicos Cyborg no sólo enfrentan a sus atletas, sino también a los laboratorios y compañías responsables por el desarrollo de cada prótesis. En lo personal, quiero imaginar que todo el contenido será cargado a YouTube para que el mundo entero pueda ver a estos deportistas biónicos en acción…

Reportar

¿Qué te pareció?

Escrito por Lisandro Pardo

4 Comments

Leave a Reply
 1. Hola a tothom!! Us deixo el meu omentari/reflexió sobre olimpíades per cyborgs. Espero que aquest sigui el lloc on ho haviem de publicar, sino fos així agrairia que algu em digues on ho he de fer.

  Crec que el desenvolupament tecnològic pot donar més qualitat de vida a les persones amb discapacitat ja que pot fer funcions que aquestes persones no podien fer o havien perdut i millorar el seu dia a dia, no només per la practica de l’esport, desde persones que gràcies a aquestes tecnologies podrán caminar o poder agafar coses o recuperar la visió,etc.

  Tothom ha de poder pràcticar esport i tenir una vida digne i feliç, el fet que és facin aquestes olimpiades realment ajuda a competir a les empreses entre elles en el desnvolupament tecnològic, sempre hi quan millori la vida de la gent em sembla perfecte.

  Per desgracia aquest desenvolupament tecnològic no arribarà a tota la població que el necessita, diria que com sempre la gent amb alt poder adquisitiu serà la principal veneficiada d’aquesta tecnologia i la resta hauràn de demanar ajuds, subencions o tindran que utilitzar protezis més econòmiques, no tan evolucionades.

  Per la resta de la societat al principi serà estrany conviure o veure persones amb aquesta tecnologia però amb el temps ja serà normal ja que tothom coneix o te algun familiar que podria gaudir d’aquesta tecnologia.

  Crec que l’esport del futur serà molt heterogeni, hi haurán esports dominats per la tecnologia i d’altres on seguirà prevalent l’esforç humà.

  Dir també que hi hauràn uns paisos que en podran gaudir més i d’altres que no. Ja que no tots tenim les mateixes oportunitats.

 2. Crec que el desenvolupament tecnològic donarà més qualitat de vida a les persones amb discapacitat. Unaltre cossa es que aquest desenvolupament tecnològic arribi a tota una població que ho necessita, doncs no hi han recurssos per a tots i les empresses privades nomes treballarant si hi ha publicitat i repercussio del import invertit.
  En el moment actual solament una quarta part de totes les persones amb amputacions de braços usen pròtesis, perquè els dispositius estan poc adequats per a les tasques rutinàries de la vida quotidiana. Els experts diuem que «A partir del 2030 anem, gràcies a la hibridació dels nostres cervells amb els nano-components electrònics, a disposar d’un poder demiúrgic».
  Tambe crec que la societat s’acostumarà ràpid i no ha de veure cap problema a relacionar-se amb persones que depenen en gran mesura de les màquines amb alta tecnologia, Hi ha un canvi de mentalitat, en lloc de celebrar el cos humà que es mou sota el seu propi poder, els Jocs Cyborg celebraran la força i l’enginy de les col·laboracions human-màquina. Entrarem en una edat posthumana en què gràcies a la biònica i la robòtica conviurem humans, cíborgs i robots
  Sense dubte l’esport del futur estarà dominat per la tecnologia, pero a de veure esforç humà per que hi hagi una bona recompensa.

 3. Bona tarda!
  la meva reflexió sobre la notícia de les olimpíades cyborg és la següent:
  Crec que la idea de crear aquestes olimpíades serviran per donar a conèixer a tot el món que les persones que tenen alguna discapacitat, no han de estar menys capacitats per poder practicar qualsevol esport.
  L’ajuda del desenvolupament tecnològic ajudarà molt a les persones amb alguna discapacitat tan en el seu dia a dia, com si volen practicar algun esport. Els ajudarà a sentir-se molt més vàlids per si mateixos i no tenir la necessitat de tenir algú que esta al seu costat sempre per ajudar-los.

  Tot i que no conec molt sobre el tema, he vist el vídeo de les olimpíades cyborg i sembla que totes les cames, braços, ordinadors, cascs, etc, sembla que tinguin un preu molt elevat i que el nombre de participants de les olimpíades o de consumidors quedi una mica limitat a gent amb una economia elevada. Per tant crec que aquest desenvolupament tecnològic no arriba a tota la població, tot i que pot ser que les diferents empreses i laboratoris a mesura que vagin investigant sobre els seus productes són capaços de investigar i aconseguir fer al mateix producte amb materials no tan cars, i que el preu sigui molt més econòmic.

  La societat dels nostre país, està quasi 100% relacionada amb la tecnologia i serà molt fàcil adaptar-nos a que les màquines formin part de les persones en les quals convivim. Però suposo que en països menys desenvolupats econòmicament no es trobaran casos on la tecnologia formi part del cos de la persona, i si hi ha algun cas, crec que la gent li serà més difícil acceptar aquella persona ja que estaran molt poc acostumats a les noves tecnologies i segur que els hi sembla molt estrany o els hi fa por al principi relacionar-s’hi.

  I per acabar, crec que durant bastants anys a l’esport seguirà prevalent l’esforç humà, tot i que no descarto que en un futur es vagin introduint poc a poc les tecnologies, tot i que crec que no s’introduiria al mateix temps a cada modalitat de l’esport ja que ho veig una cosa molt difícil.

 4. Es increible a on ha arribat ja la robótica i la de milers de persones a les que els hi ha canviat la vida positivament. Si a part d,aixó es creen uns jocs en els que poden participar i sentir-se encara millor pues ja es la bomba. A part, com diu l,article serveix perque les empresses es posin a proba, i lluitin per ser cada vegada millors i més competents. Genial!!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Template responsive

Cómo crear tu periódico en línea

Cursos y entornos de programación online para todos los gustos