We wisten dat het vroeg of laat zou gebeuren. WhatsApp had een strikt beleid van "nul reclame", maar op de een of andere manier moet het de belangen dienen van zijn huidige eigenaar Facebook. Dat brengt ons bij een recente update van de gebruiksvoorwaarden die het verzenden van gegevens door WhatsApp naar Facebook mogelijk maakt, met als doel "onze ervaring te verbeteren". Logischerwijs is dit verzenden een "opt-out", dus je moet het zelf uitschakelen. Hier vertellen we je hoe.
WhatsApp en Facebook, Facebook en WhatsApp. Voor het grote publiek zijn er nog steeds verschillen tussen beide diensten, maar achter de schermen weten we dat dit niet zo is. Facebook heeft 19 miljard dollar betaald voor WhatsApp, en wil absoluut een tastbaar voordeel halen uit zo'n investering. Het was een kwestie van tijd voordat de "visie" van Facebook de standaardwerking van WhatsApp zou beïnvloeden. Zo komen we bij een update van de gebruiksvoorwaarden van de messenger. Als je de afgelopen uren een update-melding van WhatsApp hebt ontvangen, word je bij het openen van de app of de instellingen onderschept door de nieuwe versie met de gewijzigde voorwaarden. Als je op "Accepteren" drukt zonder de tekst uit te vouwen, zie je niet een bepaald vakje met een vinkje...
In essentie zal WhatsApp informatie met Facebook gaan delen. Volgens de officiële aankondiging van WhatsApp maakt de wijziging het mogelijk om "basisgegevens" te ontvangen die de messenger helpen optimaliseren en spam beter te bestrijden, iets wat ik heel vaak zie. Aan de kant van Facebook zorgen de extra gegevens ervoor dat het sociale netwerk betere vriendensuggesties kan presenteren en meer gepersonaliseerde advertenties. Het echte probleem is dat Facebook twee jaar geleden zei dat het dit niet zou doen. Het is niet de eerste keer dat een bedrijf van gedachten verandert, en het zal niet de laatste zijn, maar het patroon verveelt gebruikers zeker.
Gelukkig biedt de messenger een zekere mate van "opt-out". Degenen die op "Accepteren" hebben gedrukt in de nieuwe gebruiksvoorwaarden kunnen naar Instellingen, vervolgens naar Account, en daar het vinkje weghalen bij "Mijn accountinformatie delen", maar ze hebben een termijn van 30 dagen om dit te doen. In alle gevallen verzekert WhatsApp dat de chats en het mobiele nummer "niet" met Facebook worden gedeeld... hoewel niets hen ervan weerhoudt om een tijdje stil te wachten en het toch te doen.